športtok-logo-light-blue-removebg-preview

športtok.tv je medijska postaja s komentarji in športnimi prenosi v živo. Vzpostavili smo že odbojka.tv in beachvolley.tv, vzpostavljamo medijsko pokritost za športne panožne zveze, športna društva in klube ter organizatorje tekmovanj.

Na spletnem mestu gostimo tudi klube, Ljutomer Volley, odbojkarski klub v ponovni aktivaciji, in projekte pri katerih sodelujemo, kot so Jankov.memorial, veliki mednarodni odbojkarski turnir in Noli Oblivisci Me, forum o demenci.

beachvolley.tv, platforma in razvojno vozlišče odbojke na mivki, je referenčni organizator državnih in mednarodnih tekmovanj v odbojki na mivki za članske in mladinske kategorije.

+386 41 730 882 mark@beachvolley.tv
BeachVolley.tv-capri

[Beach Volleyball] FIVB/CEV World Tour Ljubljana 1* – Day 2 – quarterfinals

[Beach Volleyball] FIVB/CEV World Tour Ljubljana 1* – Day 2 – quarterfinals

home > blog > [beach volleyball] fivb/cev world tour ljubljana 1* – day 2 – quarterfinals

Sobota, 3. avgust 2019 – FIVB/CEV Beach Volleyball World Tour Ljubljana 1*, Kongresni trg in Črnuče, Ljubljana, Slovenija: 1. avgust – 4. avgust 2019

Drugi dan svetovne turneje odbojke na mivki v Ljubljani so potekali četrtfinalni dvoboji v prekrasnem vzdušju imenitnega stadiona na Kongresnem trgu. Izmed treh moških dvojic za Slovenijo v četrtfinalu sta v polfinale napredovali dvojici Zemljak/Pokeršnik in Boženk/Jakopin. Pri ženskah sta edini predstavnici Slovenije v četrtfinalu, Kotnik/Jančar morali priznati premoč predstavnicama Nizozemske – Wouters/Stam.

:: :: ::

Foto: CEV

:: :: ::

Četrtfinala – moški

03-Aug 22:00 CC Zemljak/Pokeršnik SLO [1] : Penninga/Bouter NED [2]; 2-1 (21-19, 13-21, 15-11) 48 min

Zadnja četrtfinalna tekma sobotnega programa turnirja svetovne serije v odbojki na mivki v Ljubljani, je bil dvoboj med najbolj uveljavljenim parom odbojke na mivki v Sloveniji, Zemljak/Pokeršnikom in drugo postavljenim parom na turnirju iz Nizozemske, Penninga/Bouter. Zaslužna za to, da se prvo- in drugo postavljeni par srečata že v četrtfinalu turnirja, sta Pokeršnik D. in Bedrač, ki sta nizozemski par v skupini premagala z 2:1 v nizih.

V imenitnem vzdušju pod reflektorji sta Slovenca bolje začela in obrnila strani igrišča pri vodstvu za točko s 4:3, po predolgem servisu Zemljaka, ki je še enkrat zapored predolgo serviral. Kljub temu sta Slovenca vodstvo ohranjala in na servis Pokeršnika povečala vodstvo na tri točke, z 8:5. Nizozemca sta zaostanek zmanjšala na 6:8, kar je bila druga menjava strani obeh ekip. Blok Pokeršnika za 10:6, je potem Nizozemca prisilil v minuto odmora. Slovenca sta se izkazala v igri, tudi v nepredvidenih situacijah, recimo ko sta morala zamenjati vloge in je Zemljak blokiral in Pokeršnik uspešno odigral v obrambi. Na tehnični odmor sta Slovenca odšla, kljub bloku Nizozemcev, s prednostjo treh točk, z 12:9.

Nizozemca sta zaostanek v prvem nizu uspela znižati na 11:13 in po dotiku mreže Pokeršnika samo na točko zaostanka. Nakar smo videli par vrhunskih izmenjav, Zemljak se je izjemno izkazal v obrambi, a Nizozemca sta vseeno izenačila na 14:14. Njuna napaka na servisu je prekinila zalet, ki sta ga imela, a vseeno sta potem uspela povesti še za točko s 16:15, ko sta Slovenca vzela minuto odmora.

Zanesljivo je v končnici prvega niza sprejemal Zemljak in zaključeval tako v napadu kot tudi delno, polovično uspešno serviral in Slovenca sta ponovno vodila za točko. Udarec Penninga izven stranske črte osem metrov širokega igrišča, je pomenil vodstvo Slovencev za dve točki, z 19:17. Ampak z blokom Penninga se je le ta oddolžil in poskrbel za izenačenje na 19. Milo za drago je Beunetu vrnil z blokom Pokeršnik. Prvo zaključno žogo sta Slovenca izkoristila že na svoj servis, Zemljak je v obrambi dovolj amortiziral udarec Penninga, Pokeršnik je izvrstno podal in Zemljak je uspešno in zanesljivo zaključil prvi niz v korist Slovenije.

Drugi niz sta kljub zelo požrtvovalni in navdahnjeni igri Slovencev rezultatsko bolje začela Nizozemca, povedla sta s 3:1 in z zmagovalnim servisom še s 4:1. Nizozemca sta ob prvi menjavi strani vodila s 5:2. Par izjemnih blokov Penninga je pri izidu 7:2 in zaostanku petih točk prisililo Slovenca v minuto odmora. V nadaljevanju sta se Slovenca sicer otresla pritiska, Zemljak je suvereno sprejemal in zaključeval a podobno sta počela tudi oba Nizozemca in držala vodstvo. Druga menjava igrišč pri 10:4 za Nizozemca. Po tehnični napaki Pokeršnika in bloku, ki ga je prejel Zemljak sta Nizozemca povedla že s 14:5. Na tehnični odmor so igralci odšli pri 14:7 za Nizozemca, potem, ko sta Slovenca vseeno uspela izboriti eno točko na svoj servis.

Sicer zelo dober skok servis z rotacijo Zemljaka je Penning izjemno močno zaključil takoj po tehničnem odmoru. Nizozemca sta sledila svoji taktiki in uspešno s servisom in potem v obrambi lovila Zemljaka. Mlajši Poki je z blokom znižal na 10:17, a Nizozemca se pri sprejemu nista dala in sta uspešno dobivala menjave. Zemljak je uspel znižati na 11:19. Sprememba taktike, z Zemljakom v bloku, medtem ko servira Pokeršnik se jima je obrestovala, saj sta Slovenca znižala izid na 13:19. Nizozemca sta potem le naredila menjavo in tudi izkoristila prvo zaključno žogo, tokrat s servisom na Pokeršnika, ki je kratko diagonalo poslal izven igrišča.

Tretji niz je poln stadion pričakal z zanimanjem. S poljubom sreče ob dotiku mreže na začetnem servisa je Nizozemcema omogočil začetno vodstvo. Zemljaku ni preostalo drugega, kot da je le s pogledom pospremil žogo, ki je padla v njegov del igrišča takoj za mrežo. Na začetku odločilnega niza smo spremljali izenačene dvoboje a dotik mreže Pokeršnika je pomenil vodstvo Nizozemske 3:2 pri prvi menjavi igrišč v tretjem, odločilnem nizu. Z izjemno požrtvovalnostjo in potem še blokom Pokeršnika sta Slovenca povedla s 5:3, ko sta Nizozemca vzela minuto odmora.

Zemljaku se je sprememba servisa v plavajoči skok servis več kot obrestovala, saj sta Slovenca dobila še eno točko na svoj servis in po menjavi strani vodila že s 7:4. A podobno taktiko s servisom sta ubrala Nizozemca in Bouter je tako primazal zmagovalni servis Zemljaku. A Nejc se ni dal kar tako in je Nizozemca vrnil z enako mero z asom in potem spet Pokeršnik z blokom. Očitno imata Slovenca to zaporedje asa na servisu in bloka naštudirano.

Po lastnem servisu je Pokeršnik še blokiral Bouterja, in to dvakrat. A drugič z dotikom mreže. Pri vodstvu za tri, 12:9, sta Slovenca preventivno vzela minuto odmora. Pametno, kajti Pokeršnik je suvereno zaključil za 13:9. Zemljak je potem predolgo serviral a je imel srečo, ker se je v naslednjem napadu njun nasprotnik dotaknil mreže. Že prvo zaključno žogo za Slovenijo sta Zemljak in Pokeršnik pri 14:9 izkoristila, saj je Zemljak pravilno ocenil, da je bil servis Nizozemcev predolg. Zaslužena uvrstitev v polfinale za Slovenca, ki sta tako Nizozemca poslala domov.

:: :: ::

03-Aug 18:00 CC Ertl F./Kratz AUT [11] : Pokeršnik, D./Bedrac SLO [10]; 2-1 (21-14, 19-21, 15-10) 43 min

Drugo četrtfinale se je pričelo četrt čez šesto uro popoldne. V čudovitem večernem sončnem vremenu. Med rutinerji iz Avstrije in Slovenije. Slovenca, Danijel Pokeršnik, starejši brat Jana Pokeršnika in Jure Peter Bedrač, sta kar malo presenetljivo z dvema zmagama v skupini B osvojila prvo mesto in si vsaj na papirju zagotovila lažjega nasprotnika v četrtfinalu. Le na papirju, kajti edina predstavnika Avstrije v četrtfinalu sta se vseeno izkazala za pretrd oreh.

Serijski državni prvak v odbojki na mivki, Danijel Pokeršnik in rutiner Jure Peter Bedrač sta ob bučni podpori začela zelo odločno, a s polovičnim uspehom Bedrača v napadu. Zmagovalni servis Ertla ni zmedel Pokeršnika, ki je v drugem poskusu potem le zaključil in z nekaj sreče za Slovenca sta ob prvi menjavi igrišč Avstrijca vodila le za točko, s 4:3.

Igralca za Slovenijo sta ob menjavi igrišč zaigrala precej bolje. Bedrač še vedno s polovičnim uspehom v napadu a z asom Pokeršnika za izenačenje na šesti točki. Druga menjava igrišč se je zgodila pri izenačenem izidu 7:7. A kot da bi bolj sončna stran pozitivno delovala na igralce in Avstrijca sta ob menjavi igrišč ponovno povedla, tokrat za tri točke, z 11:8. V nadaljevanju niza je Bedrač zanesljivo že v prvo zaključeval v napadu, Pokeršnik se je izkazal v bloku in pobiranju drugih žog iz lastnega bloka, a vseeno sta na tehnični odmor s prednostjo 12:9 odšla Avstrijca.

Sončna stran je spet prinesla spodbudo za Slovenca, ki sta prilagodila taktiko in je Bedrač blokiral, medtem ko je Pokeršnik serviral oz. povedano drugače – Pokeršnik je ostal v obrambi po lastnem servisu. Nalet Slovencev je presekal Ertl z asom in potem še Kratz z blokom. Slovenca sta pri pri zaostanku za pet točk, z 10:15 vzela minuto odmora. Avstrijca to ni zmedlo. Z odličnim kratkim servisom Ertla po minuti odmora sta Avstrijca prišla do nove pomembne točke na lasten servis. Skupaj s soigralcem Kratzem sta pridno nabirala točke in povedla za šest točk, z 18:12. Bedrač je sicer zanesljivo zaključeval, a to sta počela tudi Avstrijca. Pri 20:13 je Poki sicer rešil prvo zaključno žogo s pametnim udarcem po nekoliko slabšem lastnem sprejemu v sredino igrišča. A potem serviral v mrežo in prvi niz je z 21:14 šel predstavnikoma Avstrije.

Tudi začetek drugega niza nam je prinesel zelo zanesljivo igro obeh igralcev iz Avstrije. Slovenca sta držala priključek a na prva menjavo strani sta vseeno odšla Avstrijca ob vodstvo s 4:3. Po nekaj uspešnih menjavah strani, sta Avstrijca vodstvo povečala na dve točki, na 7:5. Drugi menjavi strani smo tako bili priča pri 8:6 za Avstrijo. Pokeršnik in Bedrač sta držala priključek in Poki je z asom uspel izenačiti na 8:8. Bedrač prav tako zanesljiv na sprejemu in v napadu. kar je Slovencema prineslo prvo vodstvo pri 10:9 v drugem nizu. Po napaki v napadu, kratka diagonala v mrežo Kratza, sta Slovenca vodstvo za točko obdržala, z 11:10, ko so igralci odšli na tehnični odmor. Dober servis Pokeršnika po odmoru je prinesel še eno napako Kratza v napadu in vodstvo obeh Slovencev že za dve točki.

Bedrač je v nadaljevanju drugega niza zanesljivo reševal tudi zelo težke situacije v napadu. Poki je s servisom prisilil v par napak ekipo Avstrije in Eartlu in Kratzu ni preostalo drugega, kot da sta pri zaostanku za štiri točke, 12:16, vzela minuto odmora. A izkušeni Pokeršnik se ni pustil zmesti. Z asom je povedel svojo ekipo na pet točk naskoka. Tudi v nadaljevanju je Poki poentiral, tudi po kakem slabšem lastnem sprejemu. Publika je navdušeno pozdravljala vsako potezo Slovencev.

Pri zaostanku s 15:19 je Kratz primazal asa s servisom Pokeršniku. In potem servis na Bedrača, ki je udaril izven igrišča. Slovencema ni preostalo drugega, kot da pri vodstvu 19:17 vzameta minuto odmora. Z akrobatskimi vložki je Poki po odmoru vseeno uspel poentirati za pomembno zaključno žogo. Prvo zaključno žogo za zmago v drugem nizu Slovenca sicer nista izkoristila. Drugo, po slabem sprejemu Bedrača tudi ne. A v tretje gre rado in pri 20:19 je Jure Peter Bedrač tretjo žogo za niz le izkoristil in pripeljal zmago za Slovenijo v drugem nizu tega četrtfinala dvoboja z Avstrijo.

Tretji odločilni niz sta Avstrijca spet pričela s servisom na Bedrača, ki je bil ponovno v drugo uspešen v napadu. Nekaj dramatičnih točk je prineslo vodstvo Avstrijcema s 3:2 za Avstrijo ob prvi menjavi igrišč v tretjem nizu. Dobra obramba Avstrijcev in as servis sta pomenila vodstvo že za tri točke, s 5:2, in Slovenca bila primorana vzeti minuto odmora.

Kljub dobri igri obeh Slovencev v nadaljevanju odločilnega niza, sta Avstrijca vodstvo držala. Predolga diagonala Pokija iz kontra napada, je prinesla Avstrijcema štiri točke prednosti, že z 10:6. Ob menjavi igrišč je bilo še vedno štiri točke prednosti za Avstrijo, 12:8 in še predolga diagonala Bedrača in udarec v mrežo za šest zaključnih žog za Avstrijca, pri 14:8. Poki je rešil prvo z uspešnim napadom in drugo zaključno žogo tudi, potem jo je kar prvo žogo poslal čez mrežo. Tretjo zaključno žogo sta Avstrijca le izkoristila in Eartl je s kratko diagonalo priigral Avstriji polfinale, ob izidu 15:10.

:: :: ::

03-Aug 17:00 CC Basta/Lozic SRB [6] : Blom/de Groot NED [5]; 0-2 (12-21, 13-21) 27 min

Kar igralci in igralke odbojke na mivki niso iz cukra, jih nevihta pred prvim četrtfinalom pri moških ni zmotila. Za ogrevanje ne. Ampak, ko udarijo strele, po pravilih ni dovoljeno igrati. Ponekod organizator celo zaradi nevarnosti udara strele sprazni tribune, za kar se organizatorji v Ljubljani niso odločili, a seveda je publika sama spraznila prizorišče. Le najbolj zavzeti so ostali na prizorišču. Večina gledalcev se je prikladno umaknila pod streho Univerze. S približno pol ure zamude se je potem prvo četrtfinale pri moških le pričelo. Gledalci so hitro spet napolnili tribune, sonce je zasijalo, tehnična ekipa je usposobila čudovito centralno igrišče na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Izkušeni mednarodni sodnik Anton Pevc, je po predstavitvi igralcev, kjer je publika bolj bučno pozdravila par z Nizozemske, dal znak za pričetek četrtfinala. Ki sta ga Nizozemca tudi bolj prepričljivo pričela in povedla ob prvi menjavi strani s 4:3. Bloker za Srbijo, Basta je imel kar nekaj težav na sprejemu servisa, a zanimivo, Nizozemca sta izmenično servirala na oba igralca za Srbijo. Tudi taka taktika se jima je sicer obrestovala, saj sta ob drugi menjavi igrišč povedla že z 10:4. V nadaljevanju sta Nizozemca servirala večinoma na obrambnega igralca za Srbijo, Lozića, ki je sicer večinoma odlično sprejemal, a je imel kar težave s prehajanjem bloka nasprotnika. Igralca za Srbijo sta zamenjala pozicijo v polju pri zaostanku z 8:16. A premalo točk na lasten servis in nezanesljive menjave predstavnikov Srbije na servis Nizozemcev so hitro privedle do vodstva z 20:11 za Nizozemsko. Po lastni servis napaki je de Groot suvereno zaključil po sprejemu servisa za zmago v prvem nizu in vodstvo v nizih z 1:0.

V začetku drugega niza smo videli podobno nadaljevanje, Lozić nezanesljiv tudi na sprejemu, posledično je imel ponovno težave v napadu in ob vodstvu 3:0 za Nizozemca že minuta odmora za Srbijo. Ki se je izkazala za pametno, de Groot je namreč takoj po minuti odmora predolgo serviral. Številka 2 za Nizozemsko, Blom, je vse nadoknadil z odličnimi servisi za vodstvo z 8:1. Na drugi strani je Basta za Srbijo ponovno predolgo serviral, Nizozemca sta medtem pridno in suvereno zbirala točke na svoj servis in povedla ob drugi menjavi igrišč že z 11:3.

Po nekaj atraktivnih točkah, ki sta jih požrtvovalno, a neuspešno skušala rešiti igralca za Srbijo, so igralci odšli na tehnični odmor pri 13:8, za Nizozemsko. Pri 19:12 sta imela igralca iz Srbije še eno zadnjih priložnosti za zmanjšanje izida, a Nizozemca sta razigrano odigrala par atraktivnih akcij in si po skoraj točno pol ure igre priigrala uvrstitev v polfinale.

Četrtfinala – ženske

03-Aug 16:00 CC Legieta/Lodej POL [13] : Kjølberg/Hjortland NOR [2]; 0-2 (12-21, 19-21) 34 min

Norvežanki sta suvereno začeli prvi niz in povedli za dve do tri točke razlike. Ob drugi menjavi strani že vodstvo obeh Norvežank z 9:5. Predvsem obrambna igralka za Norveško, Kjølberg, je delovala zelo zanesljivo in je pametno zaključevala tako po sprejemu servisa kot še posebej po obrambnih akcijah, ki jih je tudi zbrala precej. Na prvi tehnični odmor sta ekipi odšli pri vodstvu Norvežank s 13:8.

Poljakinji sta potem spremenili taktiko, saj je Lodejeva, blokerka, ki ima odličen skok servis z rotacijo ostala v obrambi in to se jima je vsaj delno tudi obrestovalo. Izid sta zmanjšali na 11:14, Norvežanki sta pametno takoj vzeli minuto odmora, ki se jima je tudi več kot obrestovala, saj je takoj po odmoru Lodejeva servirala izven igrišča. Še par točk iz obrambe in servisa je pomenilo vodstvo za Norvežanki z 19 :12. To in blok Hjortlandove takoj po lastnem servisu, sta bila več kot dovolj za prepričljivo zmago obeh Norvežank v prvem nizu z 21:12.

Tudi drugi niz sta Norvežanki začeli odločno in s parimi servisi na blokerko Poljske, Lodejevo povedli s 4:1, ko sta Poljakinji morali vzeli minuto odmora. Ne minuta odmora in ne menjava pozicij Poljakinj v polju, Norvežanki ni zmedlo. Nadaljevali sta v svojem ritmu. Do servisa Lodejeve, ki je tokrat spremenila taktiko in je servirala skok servis brez rotacije, s čimer je uspela zmanjšati izid na le dve točki zaostanka. Z nekaj sreče in servisom z dotikom mreže je potem Kjølberg poskrbela za drugo menjavo igrišč pri 9:5. Izjemno je Kjølberg igrala tudi v obrambi, ko je suvereno ubranila par močnih udarcev. Poljakinji sta kljub temu s servisi na blokerko Norveške, Hjortlandovo, uspeli izenačiti in povesti z 11 :10 ob tehničnem odmoru drugega niza.

Victoria Kjølberg je po tehničnem odmoru spet vzela stvari v svoje roke in poskrbela za vodstvo s 14:11. Lodej je ponovno odgovorila s plavajočim servisom a nič ni pomagalo. Norvežanki sta zbirali točko za točko in zamenjali strani pri vodstvu s 16:12. Pri 17:14 je Kjølberg servirala predolgo in z asom je Lodejeva približala Poljakinji na točko zaostanka. A takoj zatem spet napaka Poljakinje na servisu. Obetala se nam je izenačena končnica, z minimalno prednostjo Norvežank. Poljakinji sta servirali tokrat na Kjølberg, ki sicer ni blestela v končnici niza v napadu. A zadnji servis Poljakinj je šel spet na blokerko Norveške, Hjortland, ki je brez omahovanja izkoristila priložnost za zmago v drugem nizu z 21:19 in uvrstitev obeh norveških predstavnic v polfinale.

:: :: ::

03-Aug 15:00 CC Kaho/Reika JPN [5] : Piersma/Ypma NED [10]; 2-0 (21-17, 21-15) 37 min

V prvem nizu so igralke odšle na tehnični odmor pri 11:10 za Japonsko, potem ko sta Nizozemski z izjemno obrambno akcijo rešili napad Japonk. Obe ekipi sta prikazali tehnično zelo dovršeno odbojko. Eno daljših izmenjav pri 12:12, sta ponovno dobili Nizozemki. A igralki z dežele vzhajajočega vzhoda nista popuščali niti malo. Na servisu sta sicer več tvegali in tudi več napak naredili Nizozemki. Piersma je v drugi polovici prvega niza dvakrat zapored servirala izven igrišča. Prvi niz je potem odločila Reiko, ki je z dvema odličnim servisoma pri 19:17 poskrbela za zmago z 21:17. Zanimivo, njen servis ima vedno enako izhodišče, a ga servira tako kratko brez rotacije kot tudi dolg servis z rotacijo. Že ta razpon servisa je bil dovolj in odločilen za zmago Japonk v prvem nizu.

Po začetnem zaostanku na začetku drugega niza, je Reiko ponovno z odličnimi servisi, izmenjaje z rotacijo in brez rotacije poskrbela za vodstvo najprej s 6:4, po minuti odmora pa tudi z dvema zaporednima asoma, izmenjaje na obe nizozemski igralki, z 10:5, ko je potem le naredila eno izmed redkih napak na servisu. Prednost sta Japonki držali in povišali, ko je Japonka Reiko spet servirala asa in na tehnični odmor sta ekipi odšli pri 13:8 za Japonki. Koho in Reiko sta obe igrali tako blok kot obrambo. Vsakič, ko je Reiko servirala sta imeli Nizozemki težave na sprejemu. Na drugi strani sta Japonki suvereno držali sprejem, kar jima le še olajšalo par napak obeh Nizozemk na servisu.

Pri zaostanku v drugem nizu z 12:18, je Piersma iz same jeze dosegla zmagovalni servis in še točko iz obrambe. A Japonki to ni zmedlo. Prve zaključne žoge iz servisa pri vodstvu z 20:14 sicer nista izkoristili, a drugo, na sprejemu servisa sta iz drugega napadalnega poskusa, s kratko diagonalo mirno pripeljali do zmage v drugem nizu z 21:15 in končne uvrstitve v polfinale.

home > blog > [beach volleyball] fivb/cev world tour ljubljana 1* – day 2 – quarterfinals

Komentar