športtok-logo-light-blue-removebg-preview

športtok.tv je medijska postaja s komentarji in športnimi prenosi v živo. Vzpostavili smo že odbojka.tv in beachvolley.tv, vzpostavljamo medijsko pokritost za športne panožne zveze, športna društva in klube ter organizatorje tekmovanj.

Na spletnem mestu gostimo tudi klube, Ljutomer Volley, odbojkarski klub v ponovni aktivaciji, in projekte pri katerih sodelujemo, kot so Jankov.memorial, veliki mednarodni odbojkarski turnir in Noli Oblivisci Me, forum o demenci.

beachvolley.tv, platforma in razvojno vozlišče odbojke na mivki, je referenčni organizator državnih in mednarodnih tekmovanj v odbojki na mivki za članske in mladinske kategorije.

+386 41 730 882 mark@beachvolley.tv
BeachVolley.tv-capri

[Beach Volleyball] FIVB/CEV World Tour Ljubljana 1* – Day 3 – semifinals & finals

[Beach Volleyball] FIVB/CEV World Tour Ljubljana 1* – Day 3 – semifinals & finals

home > blog > [beach volleyball] fivb/cev world tour ljubljana 1* – day 3 – semifinals & finals

Nedelja, 4. avgust 2019 – FIVB/CEV Beach Volleyball World Tour Ljubljana 1*, Kongresni trg in Črnuče, Ljubljana, Slovenija: 1. avgust – 4. avgust 2019

Tretji, zadnji dan svetovne turneje odbojke na mivki v Ljubljani so potekali zaključni, polfinalni in finalni dvoboji v prekasnem vzdušju imenitnega stadiona na Kongresnem trgu. Pri moških smo videli finale med dvema ekipama iz Slovenije, Zemljak in Pokeršnik proti Boženku in Jakopinu, ki se je odvil v treh nizih z zmago slednje dvojice. Pri ženskah smo gledali dvoboj med predstavnicama Norveške in Ukrajine in po dveh nizih sta v končnici tretjega igralki iz Ukrajine le uspeli streti odpor Norvežank.

:: :: ::

Foto: CEV

:: :: ::

Finale – moški

04-Aug 22:00 CC Zemljak/Pokeršnik SLO [1] : Jakopin/Boženk SLO [14]; 1-2 (21-16, 18-21, 11-15) 51 min

Finale moških sta si na ljubljanskem turnirju svetovne serije v odbojki na mivki prislužili dve trenutno najboljši ekipi v Sloveniji. Zemljak/Pokeršnik in Jakopin/Boženk. Navijači so, zanimivo, na začetku bolj bučno pozdravili dvojico Boženk/Jakopin. Dvojici je pozdravil tudi Tine Urnaut, ki je bil v paru z Zemljakom pred mnogimi leti tudi mladinski svetovni prvak v odbojki na mivki. Obema ekipama je zaželel dobro igro in naj zmaga boljši. Gledalce pa povabil septembra v Stožice na Evropsko prvenstvo v odbojki. Tadej Boženk in Vid Jakopin sta požela bučnejši aplavz tudi ob uradni predstavitvi od uveljavljene dvojice Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik.

Prvi servisi obeh ekip so šli večinoma na Zemljaka na eni in Boženka na drugi strani. Oba sta rutinirano držala menjave. Prva menjava igrišč je bila tako ob izidu 4:3 za par Zemljak/Pokeršnik. Prvo točko na lastnem servisu iz obrambe smo videli ob servisu Pokeršnika z napako Jakopina v napadu. Potem še dva bloka Jakopina in zmagovalni servis za 8:6, a potem tudi predolg servis tega igralca. Nejc Zemljak je uspešno demonstriral zakaj je treniral celo zimo na mivki in polovil tudi najtežje žoge. In jih tudi zanesljivo poentiral. Jakopin je sicer postavljal neprebojni blok, a Zemljak je znal najti pot preko ali mimo, če ne v prvo, pa v drugo. Na tehnični odmor so fantje odšli pri točki prednosti, 11:10 za Boženka in Jakopina.

Poljub sreče Jakopinu na servisu in dotiku mreže je pomenil vodstvo s 13:11. A Poki je vrnil z zmagovalnim skok servisom z rotacijo, kar na Jakopina. Tudi Zemljak je sledil zgledu soigralca in poserviral Jakopina in to dvakrat za 16:14. Potem se je Jakopinu pri poskusu kratke diagonale zatresla roka in to je bilo že tri točke prednosti za Zemljaka in Pokeršnika, 17:14, ko sta Boženk in Jakopin vzela minuto odmora. Boženk je ponovno poskušal s servisom na Zemljaka a brez večjega uspeha. Poki je potem z blokom uspel dovolj nevtralizirati Jakopina za obrambo Zemljaka. Prva žoga za niz pri 20:16 je šla takoj že Zemljaku in Pokeršniku, ko je Poki v bloku spet dovolj nevtraliziral Jakopina, drugič ga je polovil še Zemljak in Poki je s kratko diagonalo iza glave zaključil prvi niz z 21:16.

Drugi niz sta morala Boženk in Jakopin zaigrati na vse ali nič in tudi sta. Povedla sta 2:0. In potem že s 5:2 pri prvi menjavi strani. Poki je poskušal tokrat s skok servisom z rotacijo na Boženka a je ta le zanesljivo visoko sprejel servis in pripravil vse za udarec druge žoge Vida Jakopina, ki je to drugo žogo tudi suvereno zaključil. Ko je v nadaljevanju Boženk polovil bombo Zemljaka in jo usmeril takoj čez mrežo v igrišče nasprotnika, je bila publika na nogah, Zemljaku in Pokeršniku ni preostalo drugega, kot da sta žogo v njunem polju le pospremila s pogledi. Pri zaostanku s 5:10, sta Zemljak in Pokeršnik vzela minuto odmora.

Jakopin je še vedno serviral na Zemljaka, ki se je s pritiskom sicer dobro spopadal. In v nadaljevanju jemal dih publiki s svojimi obrambami. Pri 11:8 je Jakopin le ustavil Zemljaka z blokom. Drugič je potem Nejc uspešno zaključil. Tehnični odmor je prinesel tri točke prednosti za Boženka in Jakopina, pri 12:9. Še poljub sreče in zmagovalni servis Jakopina, oboje na Zemljaka sta pomenila vodstvo že s 14:9. Pri 11:15, je Zemljak ostal v bloku in zanimivo, blokiral precej višjega Jakopina. In prestrašil Boženka in to dvakrat, zato sta Zemljak/Pokeršnik izid znižala na samo točko zaostanka, 14:15, ko sta Boženk in Jakopin vzela minuto odmora.

Tudi po odmoru je Zemljak ostal na bloku, se pametno umikal iz bloka, Pokki je v obrambi uspešno lovil plasirane žoge in zaključil za izenačenje. Boženk je potem le naredil menjavo. A izid je bil zdaj izenačen in Zemljak/Pokeršnik sta našla svoj ritem. Boženk je s plavajočim skok servisom povzročal precej težav Zemljaku na sprejemu, a ta se ni dal in usklajeno prek Pokijevih podaj, zaključeval. Jakopin je ob koncu drugega niza le uspel priboriti dve točki prednosti za 19:17. Servis potem ponovno na Zemljaka, ta pa z dolgo in visoko plasirano diagonalo zmanjšuje izid, a je Jakopin potem na drugi strani zagotovil prvo zaključno žogo pri izidu 19:18. Po servisu Jakopina ob izidu 20:18 in prvi zaključni žogi, je Boženk lepo počakal Zemljaka v obrambi, ki je sicer močno udaril, a z dotikom mreže, Boženk je le še dvignil žogo, Jakopin je podal in Tedi je z dolgim diagonalnim udarcem priboril svoji ekipi drugi niz, za končni izid drugega niza, 21:18.

Tretji niz za zmago na turnirju sta odločneje začela Zemljak in Pokeršnik in povedla z 2:0. Zemljaku je sodnik piskal prestop na servisu, kar je tega kar malo razjezilo, a ob menjavi strani sta Zemljak/Pokeršnik vseeno vodila s 3:2. Izjemna točka iz obrambe in blok Jakopina, udarec v mrežo, vse na Zemljaka, je precej spremenilo situacijo v odločilnem nizu tega finala in Boženk/Jakopin sta povedla s 5:3. Poki je potem sicer blokiral Boženka, a sta se Boženk/Jakopin rešila za vodstvo s 6:4 pri drugi menjavi strani.

Servis na Zemljaka ni več deloval, ta je celo dvignil sprejem Pokiju za bombo na drugo žogo. In potem še blok Pokija za izenačenje na 7:7. Pri 8:7 menjava igrišč in takoj izenačenje na 8:8. Boženk in Jakopin sta vseeno uspela držati točko prednosti in Jakopin je potem povišal na 10:8 z blokom Pokeršnika. Še žoga izven igrišča Pokija in pri zaostanku 8:11 sta Nejc in Poki vzela minuto odmora. Ki ni pomagal, kajti Boženk je primazal Pokiju zmagovalni servis. Levičar Jakopin je potem še z bombo naredil menjavo za 13:9. Predolga žoga Jakopina na servisu se Boženk/Jakopinu ni maščevala.

Po nekaj izjemnih obrambah na obeh straneh, sta si prvo zaključno žogo ob menjavi strani s 14:11 prislužila Boženk in Jakopin. In izkoristila že prvo, saj je Zemljak poslal diagonalni udarec nekoliko predolg izven igrišča. Zmaga na turnirju svetovne serije v odbojki na mivki v Ljubljani in hkrati prva mednarodna zmaga za Tadeja Boženka in Vida Jakopina.

:: :: ::

Končna razvrstitev – moški

https://www.cev.eu/BeachVolley-Area/BeachVolley_3BOX.aspx?ID=1169&mID=2645&sID=&pID=0&chID=0&phaseID=0&champID=0&Mod=

:: :: ::

Končna razvrstitev – ženske

https://www.cev.eu/BeachVolley-Area/BeachVolley_3BOX.aspx?ID=1170&mID=2650&sID=&pID=0&chID=0&phaseID=0&champID=0&Mod=

:: :: ::

Polfinale – moški

4-Aug 17:00 CC Zemljak/Pokeršnik SLO [1] : Blom/de Groot NED [5]; 2-1 (21-16, 14-21, 15-7) 41 min

Prvo polfinale pri moških so odprli Zemljak/Pokeršnik za Slovenijo in Blom/de Groot za Nizozemsko. V sončnem vremenu, ob vzpodbudi številnih gledalcev skoraj polnega stadiona na Kongresnem trgu, je s servisom pričel Zemljak. Pa začetnem otipavanju z obeh strani sta prvo priložnost za točko iz obrambe imela Slovenca, po čudoviti potezi Pokija, ki je uspel obrambo soigralca spraviti čez mrežo. Blom ni dovoli presenečenja in je zaključil v drugo na črto.

Prva točka iz obrambe potem na plavajoči skok servis Zemljaka in takoj zatem še dve točki z izvrstnim servisom. Vse na Bloma. Pri zaostanku 4:7 sta Nizozemca vzela minuto odmora. A Slovenca sta ponovno z dvema dobrima obrambama prišla do vodstva za pet z 9:4, ko je Blom le naredil menjavo. Blok Bloma Pokeršniku in še as de Groota prav tako Pokiju je razliko sicer zmanjšal. Slovenca sta ohranila tri točke z menjavo na 10:7 in na tehnični odmor so potem igralci odšli pri 12:9 za Slovenca.

As Pokeršnika s plavajočim skok servisom v sredino igrišča nasprotnika, proti zadnji črti, je poskrbel za vodstvo predstavnikov Slovenije s 14:9. Pri menjavi in 14:10 sta Slovenca nekoliko presenetljivo vzela minuto odmora. Blom je Pokiju vrnil asa pri 11:14. Zemljak je po menjavi zamenjal tarčo servisa, na de Groota, kar je bilo učinkovito izkoristil Poki, ki je Nizozemca blokiral. Tudi Poki je poskušal z enakim receptom, a je de Groot zahteval podajo zadaj in jo tudi zaključil po diagonali. A drugič je bil na to akcijo Nizozemca Zemljak pripravljen in je de Grootu to akcijo najprej v obrambi ulovil in potem v napadu še uspešno zaključil. Pri 20:16, prva zaključna žoga za Slovenca, Poki servira plavajoči servis na levičarja in blokerja Bloma, ki je žogo poslal predolgo izven igrišča. Prvi niz torej za Slovenijo z 21:16.

V drugem nizu najprej dve zaporedni točki za Nizozemca. De Groot potem na srečo Slovencev ni izkoristil dveh priložnosti v napadu iz lastne obrambe. Prva menjava je Nizozemcema prinesla vodstvo za točko, s 4:3, po napaki Pokija na servisu. In še predolg diagonalni udarec Pokija za vodstvo Nizozemske za dve s 5:3, ki sta potem še povečala vodstvo za štiri, na 8:4, ko sta bila Slovenca primorana vzeti minuto odmora.

Po odmoru je Pokeršnik mirno zaključil po diagonali. Drugo menjavo igrišč smo tako videl pri 9:5 za Nizozemca. Takoj po menjavi izjemna izmenjava, kjer sta oba obrambna igralca pokazala vse kar znata. Uspešnejša v tem obdbobju, predvsem odločneje sta igrala Nizozemca, ki sta povedla za pet točk, z 12:7. Na tehnični odmor v drugem nizu so tako igralci odšli pri 13:8, za Nizozemca. Pri 15:9 sta Zemljak in Pokeršnik zamenjala poziciji v polju pri sprejemu servisa, a to Bloma ni zmedlo in je Pokiju primazal asa. In potem še de Groot asa Zemljaku za 18:10 in menjavo strani. Poki je ohranil mirno kri in vrnil Blomu z blokom. Pri 20:14 je Poki udaril predolgo diagonalo in z 21:14 sta Nizozemca osvojila drugi niz in izenačila na 1:1 v nizih.

Izjemni dvoboji so se nadaljevali tudi v začetku tretjega, odločilnega niza. Po napaki na servisu de Groota, so igralci zamenjali strani pri 3:2 za Slovenijo. Zemljak je s servisom povečal vodstvo na 4:2 in potem še Poki z blokom na 5:2., ko sta Nizozemca vzela minuto odmora. Zemljak je z odličnim servisom Nizozemca spravljal v težave in ob uspešni obrambi in napadu poskrbel za vodstvo s 7:2. De Groot se ni znal otresti pritiska in je naredil menjavo šele pri 3:8. A v navalu sta bila Slovenca, ki sta izvrstno in raznovrstno servirala, za vodstvo z 10:4. In Zemljak z asom za 11:4. De Groot je le s težavo prehajal v menjave.

Pri 12:5 je Pokeršnik sicer serviral v mrežo, a potem suvereno v napadu poskrbel za menjavo. Prva žoga za zmago Slovencev pri 14:6, ko je Zemljak predolgo serviral. V drugo je Poki izkoristil blok Bloma. ki se mu je žoga odbila izven igrišča in tako zagotovil Sloveniji mesto v finalu, s 15:17 v tem tretjem nizu.

:: :: ::

Polfinale – ženske

04-Aug 16:00 CC Kaho/Reika JPN [5] Kjølberg/Hjortland NOR [2] 1-2 (20-22, 21-17, 12-15) 52 min

Odlično sta drugo polfinale začele Norvežanki, s točko na svoj servis. A potem je Reika takoj demonstrirala svoj izjemen servis. Na srečo Norvežank. je v drugo servis Reika poslala izven igrišča. Obe ekipi sta na začetku pokazali nekaj svojega bogatega tehničnega repertoarja. A Norvežanki sta vztrajali s pritiskom in prvič povedli s 6:5. Ob drugi menjavi igrišč sta vodili za dve točki z 8:6 in potem še z dobrim servisom Kjølberg povedli že za štiri točke. Reika je s servisom na blokerko Hjortland poskusila zmanjšati izid a postavna Norvežanka se ni pustila zmesti.

Po nekaj zaporednih menjavah, so igralke odšle na tehnični odmor pri zanesljivem vodstvu Norvežank za tri točke, z 12:9. Reika je po odmoru servirala na obrambno igralko za Norveško, Kjølbergovo in čeprav le-ta ni zaključila iz prve sta se Norvežanki le rešili z menjavo. Pri 14:11 še poljub sreče z dotikom mreže na servisu Kjølbergove in Japonki sta vzeli minuto odmora.

V tretje je Reika le servirala zmagovalni servis na Kjølbergovo a ta se v drugo ni pustila zmesti in je poentirala za ponovno vodstvo s 16:13. As, ki ga je dosegla Kaho pri 14:16, spet na Kjølbergovo, je razliko zmanjšal samo na točko in Norvežanki sta vzeli minuto odmora. Kaho to ni zmedlo, tudi v drugo je servirala zmagovalni servis. In potem v tretje, presenetljivo servirala na blokerko za Norveško, Hjortland, ki je brez težav sprejela njen servis in zaključila napad. Pri 17:18 sta imeli Japonki napad za izenačenje, a žoga predolga izven stranske črte.

Norvežanki na drugi strani sta svoje priložnosti bolje izkoriščali. Reika se ni predajala in z izjemno obrambo in odločnim napadom je zmanjšala izidin potem še napaka Kjølberg za izenačenje na 20:20. A v naslednjem napadu se je Kjølberg zbrala, dobro sprejela in suvereno zaključila brez bloka. Četrto zaključno žogo sta potem Norvežanki le unovčili z dobrim servisom in blokom za 22:20.

Drugi niz je Reika začela s servisom na Kjølbergovo, a je ta zbrano in močno zaključila svoj napad. Blokerka Norveške je potem osvojila točko s servisom na Kaho. Nekoliko predolga žoga Kjølbergove v napadu iz lastne obrambe je pomenila vodstvo le za točko pri prvi menjavi igrišč, s 4:3. Tudi pozneje Kjølbergova ni bila najbolj uspešna v napadu iz lastnih obrambnih akcij in Japonki sta povedli za točko. Pri drugi menjavi igrišč sta Japonki vodili z 8:6. Z izjemno požrtvovalnostjo sta Japonki držali prednost treh točk. In potem povedli že za štiri, z 12:8, ob napaki Kjølbergove v napadu. Ta je potem zmanjšala zaostanek ob tehničnem odmoru na tri točke razlike, na 9:12.

Blokerka Norveške, Hjortland, je a parom servisov na Kaho pridobila točko za svojo ekipo. A Reika je potem končno prišla na svoj račun s 14:10 po napaki Kjølbergove v napadu in potem še z asom pred zadnjo črto nasprotnic v sredini med obe igralki iz Norveške. Pri zaostanku za pet točk, 10:15, sta Norvežanki vzeli minuto odmora. A Reiki to nikakor ni zmedlo, najprej je z zmagovalnim servisom in potem še z enim servisom prisilila Kjølberg v napako. Zanimivo, četrtič je ponovno servirala na blokerko Norveške, ki je spet takoj v prvo zaključila. Vseeno, sedem točk prednosti razlike sta Norvežanki sicer poskušali nadoknaditi, a napaka na servisu Hjortland je njun nalet prekinila, za 13:19.

Napako na servisu je potem naredila tudi Reika in še dve predolgi žogi je poslala izven igrišča. Pri vodstvu za tri, 19:16 sta Japonki preventivno vzeli minuto odmora. A dober servis Norvežank je spet pomenil napako Kaho v napadu. Na srečo Japonk je pri 17:19 Kjølberg servirala v mrežo. In potem še z napadalno kobro poslala žogo izven igrišča in Japonki sta osvojili drugi niz z 21:17.

V tretjem nizu, poljub sreče za Kaho in kljub požrtvovalnost Kjølbergove as iz servisa. Še točka Japonk iz obrambe je bila dovolj za vodstvo Japonk pri menjavi strani s 3:2. Dotik mreže Japonk in dober napad Norvežank po obrambi, večinoma kratke diagonale in predolga diagonala Reiko so vse spremenile, Norveška ekipa je povedla s 6:3, ko sta Japonki vzeli minuto odmora. Japonki se seveda nista predali. Zmanjšali sta na točko, ko je Reiki predolgo servirala. Pri ponovnem izidu in tremi točkami zaostanka, s 6:9, je Reika spet primazala asa Kjølbergovi ter spet zamenjala tarčposervisa, na Hjortland, ki je seveda v prvo uspela zaključiti. Prav nenavadne odločitve japonskih igralk. Pri izidu 11:9 za Norvežanki, so igralke zamenjale strani.

Reika je pri 10:11 še servirala na Kjølberg, ki pa je v tretjem poskusu potem le uspela zaključiti. Vmes smo videli par akrobatskih obramb. Pri 13:11 je Hjortland servirala v mrežo. Reika je ponovila vajo s servisom v mrežo in omogočila prvo zaključno žogo Norvežankama. Ki sta prvo priložnost pograbili, saj je Reika udarila predolgo diagonalo, za zmago Norveške v tretjem nizu s 15:12 in uvrstitev v veliki finale.

home > blog > [beach volleyball] fivb/cev world tour ljubljana 1* – day 3 – semifinals & finals

Komentar