športtok-logo-light-blue-removebg-preview

športtok.tv je medijska postaja s komentarji in športnimi prenosi v živo. Vzpostavili smo že odbojka.tv in beachvolley.tv, vzpostavljamo medijsko pokritost za športne panožne zveze, športna društva in klube ter organizatorje tekmovanj.

Na spletnem mestu gostimo tudi klube, Ljutomer Volley, odbojkarski klub v ponovni aktivaciji, in projekte pri katerih sodelujemo, kot so Jankov.memorial, veliki mednarodni odbojkarski turnir in Noli Oblivisci Me, forum o demenci.

beachvolley.tv, platforma in razvojno vozlišče odbojke na mivki, je referenčni organizator državnih in mednarodnih tekmovanj v odbojki na mivki za članske in mladinske kategorije.

+386 41 730 882 mark@beachvolley.tv
BeachVolley.tv-capri

#PorečMajor finale moških: Po nevihti sonce zasijalo za ekipo Brazilije

#PorečMajor finale moških: Po nevihti sonce zasijalo za ekipo Brazilije

Nedelja, 2. julij 2017 – Poreč Major. Finale moških parov, odbojka na mivki. BRA: Guto Carvalhaes & Pedro Solberg. ITA: Paolo Nicolai & Daniele Lupo.
:: :: ::
1. niz: 18:21. 2. niz: 25:23. 3. niz: 15:9. Izid: 2:1. Trajanje: 58 min. Zmaga za: BRA.
:: :: ::
Nedeljski finale moških parov Poreč Major turnirja v odbojki na mivki se je zaradi nevihte pričel ob 16. uri namesto prvotno napovedane ure kasneje. Razlog je tičal v neposrednem televizijskem prenosu. Tekma za tretje mesto se je tako odigrala po finalni tekmi.

Poreška arena, postavljena na kovinski konstrukciji, je bila zaradi nevarnosti strele čisto izpraznjena po polfinalni tekmi. Strele potem sicer ni bilo, je pa dobro uro trajajoča nevihta pošteno razmočila prizorišče, vključno z neposredno okolico. V trenutku, ko je deževje prenehalo, so gledalci začeli polniti prizorišče, organizatorji pa pripravljati igrišče. In tudi sonce je takoj pokazalo svojo moč.

Začetek tekme pred polno areno je minil v zadržanem vzdušju obeh ekip. Brazilca sta na začetku tekme servirala pretežno na Nicolaia, kar se jima, vsaj v prvem nizu, ni obrestovalo. Guto Carvalhaes je pri vodstvu 6:5 zadel asa s servisom in Brazilca sta povedla za dve točki. Nicolai je nato dosegel izenačenje na 9:9 z, ang. winner servisom in takoj zatem dodal še blok za vodstvo Italijanov z 10:9. Brazilca sta vzela svoj prvi odmor na katerega je Nicolai odgovoril na najboljši možni način – z as servisom.

Po prvem tehničnem odmoru pri 11:10 za Italijana, sta Brazilca spremenila taktiko in pričela servirati na maestra Lupa, kot so ga poimenovali napovedovalci v poreški areni. Pri vodstvu Italijanov 12: 11 je Pedro Solberg zagrešil nečisto podajo, tudi njegova naslednja podaja ni bila ravno zgledna a sodnik očitno ni upal dvakrat zaporedoma dosoditi iste napake. Do konca tekme potem Solberg ni želel ničesar več prepuščati naključju in je uspešno ter pretežno podajal le še s spodnjim odbojem.

Pri vodstvu s 15:13 sta Italijana zahtevala še video izziv za dotik v bloku in bila pri tem uspešna ter tako prvič povedla za tri točke v prvem nizu velikega finala. Izkušena mačka tega vodstva do konca niza nista več izpustila. Pri vodstvu 20:17 je imel Lupo prvo zaključno žogo, ki je ni izkoristil. Pri naslednjem sprejemu se ni pustil zmesti in je suvereno tako sprejel kot tudi zaključil drugo zaključno žogo za zmago v prvem nizu z 21:18.
:: :: ::
Brazilca sta drugi set potem nadaljevala s servisi na Lupa. Dobro sta ocenila, da le ne deluje tako prodorno kot Nicolai. In tudi navzven je bilo očitno, da Lupu manjka tista udarnost v napadu, ki ga je recimo krasila v polfinalnem obračunu, saj je veliko večino žog v napadu reševal z varanjem. Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo mladi, 23-letni obrambni specialist, Carvalhaes, Lupa prebral v obrambi. Ob izjemno motiviranem Solbergu, je to pomenilo zmagovito kombinacijo za Brazilca. Tako sta Brazilca v prvem delu počasi pridobivala točko za točko naskoka v drugem nizu.

V drugi polovici drugega niza, je neprodornost Lupa v napadu postajala vedno bolj očitna. Na trenutke sta ga Brazilca puščala celo brez bloka. Kljub temu sta Italijana s svojimi izkušnjami prišla do izenačenja na 18:18 z blokom Nicolaia v drugem nizu, ko sta Brazilca vzela svoj šele prvi odmor. Nicolai je spet izvrstno reagiral po odmoru in prilepil Carvalhaesu takoj še en blok za vodstvo Italijanov z 19:18. Pri 19:19 se je zelo tvegan servis Carvalhaesu na kratko diagonalo več kot obrestoval, in čeprav sta se Italijana še nekako rešila na sprejemu, sta Brazilca prišla do točke za 20:19. Italijana sta pri tem izidu vzela odmor.

Servis takoj po odmoru tokrat kot izjema v drugem setu na Nicolaia, kar se ni pokazalo za najboljšo odločitev, saj je Italijan rešil zaključno žogo z udarcem na samo linijo. Potem še napaka Pedra Solberga v napadu in Italijana sta spet vodila. Brazilec drugič napake ni ponovil in je z udarcem na kratko diagonalo, tudi on na samo črto, dosegel izenačenje na 21-i točki.

V končnici drugega niza maestro Lupo (na levi, sprejema servis) ni več zdržal pritiska Brazilcev in se je v napadu neuspešno reševal z varanjem. Foto: Martin Steinthaler / Beach Majors

V tej končnici je bilo zdaj že popolnoma očitno, da je Lupo čisto brez energije. Čisto vse žoge je v končnici tega niza varal. Pri 24:23 za Brazilca je Lupo spet poskušal z varanjem na kratko diagonalo in žogo poslal gladko izven igrišča, kar je pomenilo zaslužen drugi niz za Brazilca.
:: :: ::

Tretji, odločilni niz sta Italijana, po zaslugi dobrega servisa Nicolaia sicer dobro začela. Malenkost je k temu pripomogla tudi ena redkih, če ne celo edina napaka Carvalhaesa pri podaji na mreži. Ampak Lupo je še vedno večino žog v napadu varal in tudi na servisu ni bil dovolj udaren. Neverjetno, kot da ne bi igral finala enega največjih turnirjev na svetu, tudi navzven je deloval tudi precej nemotivirano. Morebiti je bila vzrok kaka manjša poškodba ali preprosto utrujenost po izjemnem polfinalu, ki sta ga Italijana dobila proti aktualnima olimpijskima prvakoma.

Mladi Carvalhaes je medtem na drugi strani izjemno igral v obrambi in z uspešno kobro v napadu mimo bloka Nicolaia poskrbel za vodstvo Brazilcev s 5:3. Po dodatni točki, pri 6:3 za Brazilca sta morala Italijana seveda vzeti odmor.

Po odmoru sta Brazilca jasno da napadla s servisi Lupa, ki je še vedno poskušal v napadu z varanjem. Dvakrat neuspešno. In šele pri 8:3 je uspel s točko v napadu. Nicolai je na servisu za trenutek vrnil upanje Italijanoma z izjemno bombo na servisu. Ampak Brazilca sta takoj vzela odmor z namenom ustaviti Italijanov servis. To jima je tudi uspelo, sa je Italijan po odmoru serviral izven igrišča in mogoče pokopal celo zadnje upanje za preobrat v tretjem nizu.

Pri 9:7 za Brazilca, Italijan Nicolai še drugič zaporedoma greši na servisu. Pri 12:8 sta Brazilca morala samo še servirati, ne glede na koga, saj tudi Nicolai ni več ohranjal suverenega napada. Pri zaostanku petih točk, pri 13:8, Lupo še vedno poskuša z varanjem, a ga je Solberg ustavil z blokom. Pri 14:8 za Brazilca, je ponovno Italijan Nicolai prevzel odgovornost in zaključil že drugo žogo. Nenavadno, da nista Italijana z udarcem druge žoge že prej poskusila.

Drugo zaključno žogo sta potem Brazilca suvereno izkoristila. Sicer dober in pameten servis Nicolaia po dolgi diagonali, je Carvalhaes suvereno sprejel in zaključil z napadom po dolgi liniji za izjemno zmago na Poreč Major turnirju v odbojki na mivki.
:: :: ::

 

no

Komentar