športtok-logo-light-blue-removebg-preview

športtok.tv je medijska postaja s komentarji in športnimi prenosi v živo. Vzpostavili smo že odbojka.tv in beachvolley.tv, vzpostavljamo medijsko pokritost za športne panožne zveze, športna društva in klube ter organizatorje tekmovanj.

Na spletnem mestu gostimo tudi klube, Ljutomer Volley, odbojkarski klub v ponovni aktivaciji, in projekte pri katerih sodelujemo, kot so Jankov.memorial, veliki mednarodni odbojkarski turnir in Noli Oblivisci Me, forum o demenci.

beachvolley.tv, platforma in razvojno vozlišče odbojke na mivki, je referenčni organizator državnih in mednarodnih tekmovanj v odbojki na mivki za članske in mladinske kategorije.

+386 41 730 882 mark@beachvolley.tv
SZJ-2-jankov-memorial-finalni-dan 3264

[SZJ] 2. Jankov memorial: finalni dan

[SZJ] 2. Jankov memorial: finalni dan

naslovnica > 2. jankov memorial > novice > aktualne novice> [szj] 2. jankov memorial: finalni dan

Igralci Brna prepričljivo zmagali v velikem finalu 2. Jankovega memoriala v Ljutomeru

 

Fotokolaž z 2. Jankovega memoriala. Foto: Niko Časar in Aleš Cipot.

Ljutomer, 5. januar 2020 – Finalni dan 2. Jankovega memoriala je postregel z odbojko vrhunskega nivoja. Prepričljivo so prvo mesto na Memorialu osvojili igralci Volleyball Brna iz Brna v Češki republiki, ki so le v polfinalnem dvoboju oddali niz OK Panvita Pomgrad. V velikem finalu so izrazito prevladovali, saj lanski zmagovalci, OK Hoče, preprosto niso imeli odgovora na izjemno visok nivo odbojkarske igre Brnčanov.

Boljšo predstavo proti gostom iz Češke so prikazali prvoligaši Panvite Pomgrada, ki so Brnčanom v drugem polfinalu uspeli odščipniti niz in so potem v tekmi za tretje mesto zanesljivo premagali najvišje postavljeno ekipo na turnirju, UVC Holding Graz iz Gradca, s 3 proti 1 v nizih.

Igralci OK Hoče, pod vodstvom novega trenerja, Jurija Čopija, so se še drugo leto zapored uvrstili v finale Memoriala, potem ko so v jutranjem polfinalu brez izgubljenega niza premagali, tesno v končnicah nizov, Gradčane. Presenečenje prvega dne Memoriala, OK Radenci, so na razočaranje organizatorjev, nastop na finalnem dnevu zaradi poškodb in službenih odsotnosti, odpovedali.

Prvo jutranje polfinale 2. Jankovega memoriala v dvorani ŠiC Ljutomer smo videli tesen dvoboj med gosti iz Gradca, UVC Holding Graz in lanskimi zmagovalci, ekipo OK Hoče. Igralci Hoč, ki so po besedah novega trenerja med prazniki trdo trenirali in se s treningom maksimalne moči pripravljali na nadaljevanje sezone v prvi državni odbojkarski ligi, so v končnicah treh nizov strli odpor Gradčanov.

Pomočnik trenerja UVC Holding Graz, Zoltan Mozer, ki je nadomeščal prvega trenerja Gradca, Roberta Kocha, ki je vodil priprave mlade avstrijske reprezentance do dvajset let, preprosto ni našel dovolj razpoloženih igralcev, ki bi uspeli spreobrniti potek srečanja. V drugem nizu so Gradčani v končnici sicer nakazali preobrat, a jim je zmanjkalo tudi nekaj športne sreče in ekipa OK Hoče se je še drugič zapored uvrstila v finale Jankovega memoriala.

Drugo polfinale med domačini iz Murske Sobote, OK Panvita Pomgrad in gosti iz Češke republike, prvoligašem Volleyball Brno, je minil v prevladi slednjih. Murskosobočani so Brnčanom uspeli odščipniti drugi niz, kar je bil, kot se je izkazalo pozneje, tudi edini niz, ki so ga Brnčani na Memorialu oddali nasprotnikom. Prvi tempo Brnčanov je bil izjemen, ob slabem sprejemu Panvite Pomgrada, je imel korektor Zlatko Pulko precej dela, a ni bil najbolj uspešen.

V tretjem nizu je novi trener Murskosobočanov v letošnji sezoni, Aleš Hribar, Pulka umaknil iz postave in na njegovo mesto postavil sicer običajno sprejemalca, Nikolo Ražnatovića, a so Brnčani tudi tretji niz prepričljivo, s 25 proti 16 odločili v svojo korist. Četrti niz je bil izenačen vse do samega konca niza, ko so Brnčani stvari ponovno postavili na svoje mesto in zmagali niz s 25 proti 23, skupno 3 proti 1 v nizih.

Dopoldanski program finalnega dne 2. Jankovega memoriala je postregel s presenetljivo prepričljivo zmago OK Hoče proti UVC Holding Graz. V drugem polfinalu so igralci OK Panvita Pomgrad kasnejšim zmagovalcem uspeli odščipniti niz.

Tudi na #2JM ie bila odigrana revialna tekma med Ljutomer All Stars in VIP ekipo.


Tudi na 2. Jankovem memorialu je bila v soboto, 4.1., ob 16. uri, odigrana revialna tekma med Ljutomer All Stars, bivšimi odbojkarji Ljutomera in VIP ekipo, za katero je letos igral tudi Janez Potočnik.

Številni bivši igralci Ljutomera so sestavili štiri šesterke, kjer je vsaka odigrala polovico niza. V zadnjem polovici drugega niza se je ekipi Ljutomer All Stars pridružil tudi sin pokojnega Janka Rajnarja, v spomin katerega se Memorial prireja, Urban Rajnar in pri svojih rosnih štirinajstih letih in 190 cm višine že nakazal razkošen talent, pogum in odločnost v odbojkarski igri. Izid v tej tekmi sicer ni bil v ospredju, tekmo so sicer prepričljivo dobili igralci VIP ekipe z 2:0 v nizih.

Vsi udeleženci revialne tekme smo z nakupom spominskega dresa #2JM prispevali tudi donacijo za OK Ljutomer. V končnici drugega, zadnjega niza revialne tekme, se je ekipi Ljutomer All Stars, pridružil tudi mladi odbojkar, Urban Rajnar.


tMali in veliki finale 2. Jankovega memoriala

Mali finale 2. Jankovega memorial je v dobrem vzdušju čudovite dvorane v Ljutomeru prinesel dvoboj med dvema prvoligašema, iz Slovenije, OK Panvita Pomgrad iz Murske Sobote in iz Avstrije, iz Gradca, UVC Holding Graz.

#2JM, mali finale: UVC Holding Graz (AUT) in OK Panvita Pomgrad (SLO)

#2JM, za 3. mesto: 1. niz

20:25


#2JM, za 3. mesto: 2. niz

25:22


#2jM, za 3. mesto, 3. niz

19:25


#2JM, za tretje mesto, 4. niz

15:25


V prvih dveh nizih, smo videli zelo izenačen dvoboj v malem finalu 2. Jankovega memoriala med UVC Holding Graz iz Gradca (AUT) in OK Panvita Pomgrad (SLO) iz Murske Sobote. V tretjem nizu, ob izidu 1:1, so murskosoboški igralci stopili na plin in tretji ter še posebej četrti niz suvereno zaključili v svojo korist.

Tako je OK Panvita Pomgrad v svojem prvem nastopu na Jankovem memorialu osvojil tretje mesto. Kapetan in korektor Panvite Pomgrad, Zlatko Pulko je prejel tudi naslov in pokal za najboljšega korektorja Memoriala.

#2JM, veliki finale: OK Hoče (SLO) in Volleyball Brno (AUT)

#2JM, veliki finale: 1. niz

16:25


#2JM, veliki finale: 2. niz

16:25


#2JM, veliki finale: 3. niz

12:25


V velikem finalu Memoriala, ki se je pričel ob 20. uri, smo pričakovali napeto tekmo med lanskimi zmagovalci, ekipo OK Hoče (SLO) in gosti iz Brna, Volleyball Brno (CZE). Igralci Brna so izjemno odločno pričeli dvoboj in tako prvi niz kot tudi drugi odločili v svojo korist s 25 proti 16. Gledalci v dvorani so bili kar nekoliko prikrajšani za užitke, ki jih prinašajo izenačene tekme.

Igralci Brna so imeli za vse poteze Hočanov pripravljen odgovor, tudi menjava podajalca pri Hočah v tretjem nizu, Mejala je zamenjal Šikanić ni obrodila sadov in po točni eni uri, je bil veliki finale že končan. Zmagovalci, odbojkarji Brna, so osvojili tako pokal za 1. mesto kot iz hrambe nasprotnika tudi prehodni pokal Jankovega memoriala.

Izidi finalnega dne #2JM

 

Izidi finalnega dne 2. Jankovega memoriala.

Vsi izidi finalnega dne 2. Jankovega memoriala

m. team A team B sc. 1st set 2nd set 3rd set 4th set 5th set
5) UVC Holding Graz (AUT) OK Hoče (SLO) 0:3 23:25 23:25 22:25    
6) OK Panvita Pomgrad (SLO) Volleyball Brno (CZE) 1:3 13:25 25:19 16:25 23:25  
7) UVC Holding Graz (AUT) OK Radenci (SLO) 3:0 bb          
8) Ljutomer All Stars VIP 0:2 17:25 22:25        
9) UVC Holding Graz (AUT) OK Panvita Pomgrad (SLO) 1:3 20:25 25:22 19:25 15:25    
10) OK Hoče (SLO) Volleyball Brno (CZE) 0:3 16:25 16:25 12:25      

Končni vrstni red #2JM

 1. mesto: Volleyball Brno (CZE)
 2. mesto: OK Hoče (SLO
 3. mesto: OK Panvita Pomgrad (SLO)
 4. mesto: UVC Holding Graz (AUT)
 5. mesto: OK Radenci (SLO)
 6. mesto: OK Fužinar SIJ Metal Ravne (SLO)
 7. mesto: OK Kitro Varaždin (CRO)

Podelitev plaket

Pokal najboljšemu korektorju Memoriala, Zlatku Pulku iz OK Panvita Pomgrad, je podelil bivši dolgoletni predsednik OK Ljutomer, dr. Jože Šumak.

Pokal za tretje mesto sta v odsotnosti častne pokroviteljice 2. Jankovega memoriala, županje Občine Ljutomer, mag. Olge Karba, ekipi OK Panvita Pomgrad, podelila oba podžupana Občine, Janko Špindler in Niko Miholič.

Pokal za 2. mesto je podelil podpredsednik OK Ljutomer, Robert Treppo in pokal za 1. mesto ter prehodni pokal za zmagovalce Memoriala, Marko Savić, direktor Memoriala in v. d. direktorja Murskega instituta za razvoj infrastrukture ter direktor Cone.center, razvojnega vozlišča odbojke na mivki.

 

Končni vrstni red #2JM:

 1. mesto: Volleyball Brno;
 2. mesto: OK Hoče;
 3. mesto: OK Panvita Pomgrad;
 4. mesto: UVC Holding Graz;
 5. mesto: OK Radenci;
 6. mesto: OK Fužinar SIJ Metal Ravne;
 7. OK Kitro Varaždin.

Najboljši korektor #2JM:

Zlatko Pulko, OK Panvita Pomgrad

Stik

Več podrobnosti in potek tekmovanja je možno v živo spremljati prek spletne strani Memoriala.

Za vse dodatne informacije in izjave smo vam na voljo, predstavnik organizatorja: Marko Savić:

marko.savic@jankov.memorial

+386 41 730 882

Spremljevalni program 2. Jankovega memoriala

V bogatem spremljevalnem programu turnirja, so organizatorji ob 13. uri, v predavalnici sosednjega Zdravstvenega doma Ljutomer pripravili Problemsko konferenco: O demenci.

Več kot 20 udeležencev je imelo priložnost najprej slišati

 • uvodno predavanje Petra Bezneca, direktorja Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota na temo izzivov in priložnosti dolgotrajne oskrbe v Pomurju.
 • Druga predavateljica, doc. dr. Milica Gregorič Kramberger, vodja Centra za kognitivne motnje na Nevrološki kliniki v Ljubljani, je za konferenco pripravila predavanje z naslovom: »A je to že demenca?«.
 • V tretjem predavanju je Maria Fellner, vodja razvoja poslovanje iz graškega Joanneum Research Instituta predstavila metodo multimodalne aktivacije.

Spodaj levo: Peter Beznec, direktor CZR Murska Sobota. Spodaj desno: Maria Fellner, direktorica razvoja poslovanja graškega instituta Joanneum Research Digital. Zgoraj: doc. dr. Milica Gregorič Kramberger, vodja Centra za kognitivne motnje na Nevrološki kliniki v Ljubljani.

Več kot 20 udeležencev Problemske konference o demenci je imelo priložnost najprej slišati uvodno predavanje Petra Bezneca, direktorja Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota na temo: »Izzivi in priložnosti dolgotrajne oskrbe v Pomurju«.

Napovedi stroškov za oskrbo starejših v Sloveniji predvidevajo dvojno povečanje, na evropski ravni, nekoliko drugačni izračuni, napovedujejo celo trojno povečanje stroškov oskrbe starejših. V Sloveniji, kjer je socialno varstvo prepuščeno lokalnim skupnostim, torej občinam, bi se znalo zgoditi, da bomo priča ne le ekonomskim migracijah temveč tudi zdravstvenim migracijam.

Peter Beznec je predstavil tudi par predlogov skupnostnega pristopa za dolgotrajno oskrbo starejših, ki so pogosti izpostavljeni tudi boleznim demence.

Druga predavateljica, doc. dr. Milica Gregorič Kramberger, vodja Centra za kognitivne motnje na Nevrološki kliniki v Ljubljani, je za konferenco pripravila predavanje z naslovom: »A je to že demenca?«.

Gregorič Krambergerjeva je pojasnila, da se z demenco srečujemo takrat, ko povemo zgodbo ali vprašanje dvakrat ali večkrat in se tega ne zavedamo, je to že zaskrbljujoče. To seveda še ne velja za vsakodnevne težave s pozornostjo, ko recimo ne vemo, kje smo pustili ključe. V predavanju so bili predstavljeni izsledki nekaterih kliničnih študij, pri katerih je sodeloval Nevrološki institut, tudi v sodelovanje s partnerji iz Gradca.

Po mnenju Gregorič Krambergerjeve bi bili že bližje zdravilu za bolezni demence, vendar se, verjetno tudi zaradi stigme, ki jo prinašajo te bolezni, v raziskave in razvoj teh zdravil vlaga enostavno premalo sredstev.

 V tretjem predavanju je Maria Fellner, vodja razvoja poslovanja iz graškega Joanneum Research Instituta predstavila metodo multimodalne aktivacije.

Na graškem institutu so razvili posebno programsko opremo za tablico, ki je v pomoč osebam z demenco. In na institutu preizkušajo tudi posebnega robota, z imenom Pepper, pri pomoči in treningu oseb z demenco.

 

VSI SODELUJOČI NA KONFERENCI SO SE ZAVEZALI K NADALJNJEMU SODELOVANJU IN RAZVOJU TE KONFERENCE V PROJEKT RAZVOJA FUNDACIJE ZA RAZISKAVE, RAZVOJ IN INOVACIJE V BOLEZNIH DEMENCE IN ALZHEIMERJEVE BOLEZNI.

Problemska konferenca: O demenci, ki je potekala v okviru 2. Jankovega memoriala je potekala v predavalnici Zdravstvenega doma Ljutomer, v soboto, 4.1., ob 13. uri.
peter-beznec-predava-problemska-konferenca-demenca

Peter Beznec predava na problemski konferenci o demenci v Zdravstvenem domu Ljutomer. Foto: Robert Treppo.

Predavalnica Zdravstvenega doma Ljutomer in udeleženci problemske konference o demenci. Foto: Robert Treppo.

Komentar